Ja està disponible la versió 2.2.0 de l’aplicació mòbil AireCat, l’aplicació oficial de la Generalitat de Catalunya que permet conèixer la qualitat de l’aire mesurada a les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya.
Les emissions de CO2 van disminuir l’any 2019 un 5,8% respecte l’any anterior – descens tres vegades superior a la disminució de l’any 2018. I, en paraules de l’Observatori de Sostenibilitat (OS), ja es preveu una “caiguda encara més espectacular” aquest any per la crisi del COVID-19:
La caiguda de l’activitat econòmica, i de l’ús del transport per evitar desplaçaments, juntament amb un menor consum d’energia – són les causes que expliquen la caiguda de les emissions arreu.
Les últimes dades del satèl•lit de la ESA Copernicus Sentinel 5-P mostren una clara disminució de les emissions de diòxid de nitrogen (NO2) a la vall del Po, al nord d’Itàlia, ençà les darreres restriccions per evitar la propagació del coronavirus, que han dut al país al bloqueig nacional (Font: Agència EFE).
Som més de 7000 milions de persones al món… No ens ha de resultar estrany que, només baixant el nostre ritme frenètic i aturant parcialment l’activitat aquests últims dies, les dades d’emissions de gasos d’efecte hivernacle siguin notablement més baixes, especialment en països com la Xina.
Tenim la possibilitat de comprovar, a temps real, com canvien les dades d’emissió dels principals contaminants atmosfèrics tot consultant les dades que ens ofereix l’aplicació. A tall d’exemple, a la taula inferior, es contraposen les dades dels principals contaminats atmosfèrics registrades (10/03/20- 8.00h) a l’estació de la vila de Gràcia de Barcelona fa una setmana, envers les de la mateixa estació (17/03/20 – 8.00h), avui (3 dies de confinament):
• En ambdós casos, la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic considera aquestes dades bones, i dins dels llindars permesos.