bees-18192_1280

Dia Mundial de les Abelles

El 20 de maig es celebra el Dia Mundial de les Abelles. L’edició d’enguany és la segona que es celebra, després que al 2017, seguint una proposta del govern eslovè a l’ONU, es decidís dedicar aquest dia per conscienciar sobre la importància de les abelles i la resta d’espècies pol·linitzadores.

L’Organització de les Nacions Unides (ONU) és qui finalment determina quins dies, setmanes, anys i dècades es dediquen a esdeveniments o temes concrets amb la finalitat de conscienciar sobre problemàtiques d’interès col·lectiu.

El Dia Mundial de les Abelles vol posar de manifest la importància d’aquestes dins dels nostres ecosistemes, i el paper tan fonamental que tenen dins l’agricultura.

Segons la FAO (Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura), es considera que un 75% dels cultius alimentaris del planeta depenen directament d’espècies pol·linitzadores (abelles, papallones, ratpenats, colibrís, escarabats, vespes… fins i tot lèmurs!). Tanmateix, es considera que el 90% de les plantes amb flors depenen d’aquestes espècies per reproduir-se. En total, les abelles contribueixen a la pol·linització de més de 170.000 espècies de plantes.

De manera que no només contribueixen en la producció d’aliments, si no que són indispensables per conservar la biodiversitat i equilibri dels diferents ecosistemes, fent possible la vida d’altres espècies animals i vegetals.

De la gran varietat de cultius de fruites i verdures que depenen de la pol·linització, en destaquen tots aquests:

  • Les ametlles

  • Les pomes

  • Les cebes

  • El cogombre

  • Els gerds

  • Les maduixes

  • Les carbasses

  • El cacau

  • El cafè

  • El meló

  • La síndria

Es considera que una única abella mel·lífera (Apis mellifera) pot pol·linitzar unes 7.000 flors cada dia, i que tots els habitants del rusc col·laboren al creixement i desenvolupament d’aquest. D’aquí la seva fama de grans treballadores, tan a nivell individual com col·lectiu!

Dotze abelles obreres poden produir una culleradeta de mel al llarg de la seva vida (viuen de 4 a 8 setmanes a l’estiu i, de 4 a 6 a l’hivern). En total, per produir 1 kg de mel, les abelles han de visitar 4 milions de flors i volar quatre vegades la distància al voltant de la Terra. Una feinada!

Un únic rusc d’abelles pot estar format per de 30.000 a 60.000 abelles obreres, de 300 a 1.000 abellots i una abella reina.

Són organismes molt sensibles a la contaminació, a la presència de pesticides, es veuen molt afectades per espècies invasores i pels desequilibris fruits del canvi climàtic. Tot això posa en perill el seu paper dins de l’ecosistema.

L’elecció del 20 de maig per celebrar el Dia Mundial de les Abelles no ha estat a l’atzar. Aquesta data coincideix amb el dia de naixement de l’eslovè Anton Janša que, al s. XVIII fou el pare de la apicultura moderna. Destacava l’habilitat d’aquests insectes per treballar durament, requerint molt poca atenció.

Què fer en cas de picada d’una abella:

Tot i que les abelles no acostumen a picar si no veuen amenaçat el seu rusc, a continuació detallem les mesures que hem de prendre en cas de picada:

  • Rentar bé la zona afectada amb aigua i un sabó neutre.

  • Si el fibló ha quedat dins la pell, primer l’heu d’extreure i després rentar bé la zona afectada (si ho feu amb unes pinces, procureu no enfonsar-lo més ni escampar el verí de l’insecte).

  • Apliqueu-hi una gasa o roba neta amarada amb aigua freda i un preparat farmacèutic a base d’amoníac, o bé apliqueu-hi fred (gel).

La utilització de roba clara que cobreixi bé el cos i l’ús de repel·lents ajudarà a prevenir les picades d’insectes en general.

Què fer si trobem un rusc d’abelles:

Trucar al 112, telèfon d’emergències de la Generalitat de Catalunya. Personal especialitzat vindrà a retirar-les i traslladar-les a lloc adequat.

Comparteix aquest post

Compartició en facebook
Compartició en google
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en pinterest
Compartició en print
Compartició en email