mascarilla

LES MASCARETES EN TEMPS DE CORONAVIRUS: Cuida’t i cuida el medi ambient

Des del dijous, 21 de maig, l’ús de mascareta és obligatori a Espanya:

  • Per a persones de 6 anys o més.
  • En espais a l’aire lliure i ens espais tancats d’ús públic o que estiguin oberts al públic (sempre que no es pugui mantenir una distància de 2m).

Per població de no risc i sana, preferentment es farà ús de mascaretes de tipus higièniques o quirúrgiques.

Aquest residu sanitari, que sempre havia estat gestionat per hospitals i centres especialitzats, ha passat, en poc temps, a mans de tota la població i s’ha convertit en un nou focus d’infecció i de contaminació, no només sanitari, sinó també mediambiental.

Una de les primeres conseqüències mediambientals que provoca la COVID-19 ja va ser denunciada el passat març per membres de l’organització Oceans Asia; que van detectar milers de mascaretes utilitzades en unes illes deshabitades entre Hong Kong i Lantau.

A Espanya, l’associació Centinelas ha alertat de l’aparició de mascaretes quirúrgiques i guants de plàstic a la costa de Cantàbria i ha fet una crida perquè la població dipositi aquests residus al contenidor corresponent (15/05/20).


ELS GUANTS, MASCARETES I MOCADORS DE PAPER, encara que no estiguin contaminats, s’han de dipositar al CONTENIDOR DE REBUIG.

Sempre dins una bossa de plàstic, ben aïllats; Després, al cubell de brossa de casa, ben tancat; i, per últim, al contenidor de rebuig.

«Els guants i les mascaretes estan fets majoritàriament de materials plàstics, i podem parlar d’una degradació de més de 100 anys, depenent del material. En el cas dels guants, que són molt fins, serà més curta, però amb molts talls, que provoca el gran problema dels microplàstics»

El procés de desconfinament ha permès tornar a fer esport i passejar. Tanmateix, un element tan positiu i necessari com tornar a gaudir els espais naturals a l’entorn de pobles i ciutats es veu embrutat, literalment, per aquelles persones que hi llencen guants i mascaretes.

De mascaretes, hi ha:

  • HIGIÈNIQUES
    Són les de menor nivell de protecció; serveixen per NO TRANSMETRE EL VIRUS. D’un sol ús o reutilitzables.
  • QUIRÚRGIQUES
    Nivell de baixa protecció; serveixen per NO TRANSMETRE EL VIRUS. D’un sol ús.
  • AUTOFILTRANTS/ D’ALTA PROTECCIÓ
    Alta protecció; són les úniques que protegeixen l’USUARI i, alhora, serveixen per NO TRANSMETRE EL VIRUS. D’un sol ús. Recomanades per professionals exposats i en contacte amb el virus i, per persones vulnerables pertanyents a grup de risc.

En què ens hem de fixar a l’hora de triar una mascareta reutilitzable?
LES MASCARETES REUTILITZABLES FORMEN PART DEL GRUP MASCARETES HIGIÈNIQUES:

  • Indicades per persones sanes, que no formin part de cap grup de risc i sense contacte amb el virus COVID- 19
  • Existeixen 3 tipus de mascaretes higièniques:
    • TIPUS 1. Compleixen la norma 0065R (la R ens indica que són reutilitzables)
    • TIPUS 2. L’envàs indica que la seva eficiència de filtració és >90% i la respirabilitat <60%
    • TIPUS 3. Són les mascaretes casolanes; Aquelles cosides a mà, sense cap tipus d’homologació
  • Les mascaretes higièniques reutilitzables han de dur instruccions d’ús clares on s’especifiqui, entre d’altres, el número de rentats màxim (temps de vida útil) de la mascareta. 

En tot cas, l’ús de mascaretes és una eina de prevenció complementària. El manteniment de les mesures preventives de: distanciament físic, higiene de mans i d’evitar tocar-se nas, cara, ulls i boca segueix essent prioritari i primordial.

Comparteix aquest post

Compartició en facebook
Compartició en google
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en pinterest
Compartició en print
Compartició en email