Capsulas-usadas-compostaje-Tradebe-Jorba_EDIIMA20191218_0694_20

LES CÀPSULES DE CAFÈ: UN PROBLEMA ECOLÒGIC

El cafè és el segon producte que més es consumeix al món, per darrera del petroli. Es calcula que cada minut es tiren 13.500 càpsules d’alumini i plàstic al cubell de residus.

Aquestes petites càpsules tenen un problema: els seus materials no són biodegradables. Majoritariament són d’alumini i plàstic que a vegades es llença al contenidor equivocat. Les regulacions vigents no ho considera com un envàs, i no ha de llençar-se al contenidor groc. Però no totes les persones tenen temps o consciència per apropar-se al punt de reciclatge.

S’estima que en una càpsula monodosi, 6 gr de cafè estan en un envàs de 3 gr. Aquest envàs és una combinació d’alumini i plàstic que, juntament amb les restes orgàniques, fan que tingui una difícil gestió i reciclatge a les plantes de tractament de residus.

Les principals empreses del mercat del cafè en monodosi, davant d’aquesta realitat, estan treballant per tenir eines i capacitat de reciclar-les. Una d’aquestes empreses afirma que actualment ja té la capacitat de reciclar més del 80% dels envasos utilitzats, amb 14.000 centres de recollida a 31 països, i per 2020 s’espera que arribin al 100%.

Una alternativa i  solució està en les càpsules biodegradables: ja siguin de plàstic biodegradable o a base de fibres vegetals de procèdencia 100% biològica, les quals s’han de llençar a la brossa orgànica, i aquestes es degraden en pocs mesos. Actualment ja disposem d’aquestes alternatives en establiments comercials.

Esperem moltes més alternarives com aquestes.

Altres enllaços d’interés:

  • Article càpsules de cafè, web “Opinions, impolsem el consum conscient“: http://opcions.org/consum/capsules-cafe/
  • Article de la BBC sobre el problema mediambiental de les càpsules de cafè: https://www.bbc.com/mundo/noticias/2016/02/160219_ciencia_capsulas_cafe_contaminacion_prohibicion_gtg

Comparteix aquest post

Compartició en facebook
Compartició en google
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en pinterest
Compartició en print
Compartició en email