movilidad_sostenible

20 ANYS CELEBRANT LA MOBILITAT SOSTENIBLE

L’any 1999 es va celebrar per primer cop el Dia sense Cotxes. Dos anys més tard, el 2001, es va decidir estendre el programa d’activitats a tota una setmana. Des del 2002, la Setmana de la Mobilitat Sostenible té abast europeu (SEM). Enguany gairebé 300 ajuntaments s’han adherit a la SEM, el que suposa un rècord de municipis adherits. Sota el lema ‘Camina amb nosaltres!’, la SEM 2019 – 16-22 de setembre, anima a moure’s de manera sostenible, saludable i segura.

El model actual de transport no podrà mantenir-se a llarg termini: l’impacte ambiental que provoca, l’esgotament dels combustibles fòssils o els efectes negatius sobre la salut de les persones en són les causes principals. El concepte de mobilitat sostenible sorgeix de la necessitat de repensar aquest model de transport, canviant-lo però, alhora, sense interferir en el dret individual de les persones a desplaçar-se lliurement.

Repensar els nostres hàbits de mobilitat i avaluar els efectes positius dels canvis que hi podem introduir és la clau:

En cotxe

  • Compartir.org ofereix la possibilitat de trobar persones que volen compartir un mateix viatge. És el que, tècnicament, s’anomena car pooling: per alleugerir la despesa econòmica que representa usar cada dia el cotxe de manera individual, hi ha la possibilitat de compartir el vehicle amb altres persones que facin un recorregut semblant.
  • En el car sharing (cotxe multiusuari), un grup de la ciutadania fa ús de manera individual d’una flota de cotxes col•lectiva.

En transport públic

  • La xarxa de transport públic integrat permet la utilització d’un sol bitllet per accedir a diferents modes de transport operats per més d’una empresa. El transport públic col·lectiu també es pot usar de manera combinada amb el cotxe (la intermodalitat). És el cas dels aparcaments d’enllaç (park-and-ride) situats en algunes parades de ferrocarril, perquè la part final del recorregut es realitzi en transport públic col•lectiu i no s’accedeixi als grans nuclis urbans en vehicle privat.
  • Les vies d’alta ocupació (VAO) consisteixen en trams o carrils de carretera l’ús dels quals es reserva a vehicles de transport públic col•lectiu, furgonetes, mini busos o vehicles privats amb un nombre elevat de viatgers.

En bicicleta/ a peu

  • La bicicleta és un mode de transport més ràpid que el cotxe, si es calcula el temps de porta a porta. Aquest mode de transport pot substituir còmodament el vehicle privat per a distàncies inferiors als 8 km.
  • Per a distàncies inferiors a 3 km, moure’s a peu és el mode de desplaçament més eficient i molt més saludable.

Comparteix aquest post

Compartició en facebook
Compartició en google
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en pinterest
Compartició en print
Compartició en email